Weblog Groen Rijden

Terugblik

Op 18 december vorig jaar was de titel van mijn blog: Lage olieprijs werkt ontwikkeling elektrische auto nog extra in de hand.  In 2014 koste de olie gemiddeld nog ca. $ 100,--/vat en de huidige ruwe olieprijs van $ 36,--/vat, zet inderdaad geen rem op de ontwikkelingen van de elektrische mobiliteit maar heeft de ontwikkeling dit afgelopen jaar nog een extra boost gegeven.  Kostprijs per KWh opslagcapaciteit en energiedichtheid van de accupakketten zijn het afgelopen jaar zo verbeterd, dat verwacht wordt dat de elektrische auto op korte termijn competitief wordt qua prijs en prestatie met de ouderwetse brandstofauto. Niet voor niets dat Hedge Fund Manager Chanos zegt: Pump Oil Now Because EVs Are Coming.  Ik verwijs u hierbij naar het artikel: http://insideevs.com/hedge-fund-manager-chanos-pump-oil-now-evs-coming/.

Vorig jaar was het marktaandeel van plug-in auto’s in Nederland 3,9 %. Dit jaar t/m november 2015 is het marktaandeel al gestegen naar meer dan 7%. Vanwege de fiscale regelingen wordt verwacht dat de decembermaand daar voor dit jaar nog een schepje bovenop doen. Wat te denken van het klimaatakkoord wat recent in Parijs is beklonken. Wie durft nog een voorspelling te doen voor 2016?

Figuur 1: Groeicurve elektrische voertuigen 2011-2015 (Bron: CBS)

Eenvoudigweg het lijntje in de grafiek doortrekken is te simpel. Mijn verwachting is dat het marktaandeel relatief meer zal toenemen bij de volledig elektrische voertuigen met de marktintroducties van Nissan Leaf 2016, Tesla 3 en de Chevrolet Bolt, waarmee het grote publiek wordt bereikt. Vanwege de bewezen betrouwbaarheid en de betaalbaarheid zal het marktaandeel sterk toenemen. Daarmee zal de totale groeicurve gestaag toe blijven nemen maar over aantallen durf ik me hier niet uit te laten.

Opvallend is dat de combinatie elektrisch rijden met installeren van zonnepanelen goed aan slaat en ook duidelijk in de grafiek van het CBS is af te lezen. Vaak zie je dat iemand die elektrisch rijdt ook zonnepanelen heeft geïnstalleerd. In 2008 ben ik gestart met deze opzet en rijd nu al de tweede generatie in massaproductie volledig elektrische auto. Kijk je op de bijgaande grafieken dan zie je wat er in die tijd gebeurd is en zie je wat de trend nu is.

 

Figuur 2: Vermogen zonnestroom in Nederland 2000-2012 (CBS (2014); Holland Solar (2015))

 

Verwachting is dat in Nederland het opgesteld vermogen in 2015 nogmaals is verdubbeld. Het nieuwe energie tijdperk is volop in ontwikkeling en laat zich door niemand meer afremmen.

Bij deze informatie wens ik jullie allemaal fijne feestdagen, een goede afsluiting van 2015 en een gezond, gelukkig en bijzonder 2016 toe.

dinsdag, 22 december, 2015
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Lekkeraandestekker.nl

Lekkeraandestekker

Lekkeraandestekker.nl is de site over het rijden van een elektrische scooter

Bezoek nu!

Solar Top 50

Solar Top 50

Help E-Carmarket aan een mooie positie in de Solar Top 50

Bezoek nu!

Foto's