Weblog Groen Rijden

Elke week weer meer nieuws

Bij alle vormen van transport is elektrificatie “hot item”. Niet alleen bij personen- en goederentransport over de weg of over water wordt ingezet op elektrificatie .Gisteren werd bekend dat ook transport in de lucht geëlektriseerd gaat worden. Er liggen serieuze gezamenlijke plannen bij Airbus en Siemens. Siemens heeft  een elektromotor ontwikkeld met een power van 260 KW (346 pk voor de mensen die nog in paardenkrachten denken) met maar een gewicht van 50 kg. De eerste bijna geruisloze proefvlucht van het volledig elektrisch vliegtuig vond plaats op de  Schwarze Heide Airport nabij Dinslaken in Duitsland.

Dit zijn interessante ontwikkelingen. Gewicht is in de luchtvaart van nog groter belang dan vervoer over land of water. Ontwikkelingen in de luchtvaart geven weer extra impulsen voor de ontwikkelingen in de auto-industrie. Wat weegt een benzinemotor met 346 pk? Vergelijkbare conventionele motoren hebben een gewicht wat vijf maal zo groot is. Dat is een reductie van 200 kg! Dat compenseert al voor een groot gedeelte het gewicht van het accupakket wat weer beter verdeeld kan worden in de carrosserie. Maar denk zeker aan de aerodynamica, lichtere aandrijflijnen, lichtere accu’s, lichtere carrosseriedelen. Deze betekenen op den duur bij massaproductie: goedkopere auto’s door minder materiaal gebruik, met hogere prestaties en minder brandstofgebruik en dus hogere actieradius. Mijn voorspelling is dat binnenkort de productiekosten van een elektrische auto veel lager zijn dan de productiekosten van een conventionele auto en die elektrische auto’s veel hogere prestaties leveren met meer comfort.

Zeker is, dat we de periode, de 21 eeuw waarin we nu leven revolutionair, gaan noemen wat betreft technische ontwikkelingen. De 20 e eeuw was al bijzonder waar in het begin vervoer met paard en wagen voor het dagelijks gebruik nog heel gewoon was. Toen werd gesproken over modernisering. Modern was toen vernieuwend. Modern is weer ouderwets, het is geen moderniseren meer maar nu elektrificeren.

Je bent dus niet modern maar elekt als je met de tijd mee gaat. Misschien een nieuw woord voor “de Dikke van Dale”.

 

Afbeelding bron: evobsession.com

woensdag, 6 juli, 2016
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Lekkeraandestekker.nl

Lekkeraandestekker

Lekkeraandestekker.nl is de site over het rijden van een elektrische scooter

Bezoek nu!

Solar Top 50

Solar Top 50

Help E-Carmarket aan een mooie positie in de Solar Top 50

Bezoek nu!

Foto's