Weblog Groen Rijden

De eerste 1000 km

 

 

Gebroederlijk staan de twee auto’s  op 16 augustus op de parkeerplaatsen voor het kantoor.  De grijze  om afscheid van te nemen en de witte die de taken van de grijze over gaat nemen. De eerste 1000 km staan alweer op de teller bijgeschreven en in de praktijk komt uit wat ik ervan verwachte. De periode van 16 tot 28 augustus had vele verschillende weertypen van 14 graden nat en miezerig tot 30 graden droog zonnig. De nieuwe Leaf is veel minder weersgevoelig! Waar ik in de eerste Leaf gemiddeld 17 KWh per 100 km nodig had is mij gemiddelde bij deze auto ca. 13,2 KWh per 100 km volgens de boordcomputer. De betekent een verbetering van 28 %.

Per dag heb ik een administratie bijgehouden betreffende de benodigde energie vanaf het stopcontact. Opladen van een accu kost ongeveer 10% van de opgeslagen energie.  De opgenomen energie vanaf het stopcontact is gemiddeld 14,66 KWh en varieert dagelijks van 13.07 tot 16,85 KWh per 100 km. Zo kan ik bevestigen dat dit het sterkst afhankelijk is van het weer.

Vooral het nat en miezerige weer had altijd een sterk negatieve invloed op de actieradius. Bij dit weertype kwam ik in het verleden vaak niet verder dan 90 km op een acculading.  In de praktijk komt de nieuwe Leaf zeker 35 km verder op een volle accu. Vooral hier zit ook de verbetering. Met droog en zonnig weer bij een temperatuur van ca. 20 graden geven de beide auto’s elkaar weinig toe. Afwijkend van dit weertype maakt het verschil duidelijk. Gemiddeld komt die verbetering van 28% zeker uit omdat we vaak regenachtig en fris weer hebben. Ik kan nu al duidelijk merken dat ik met deze auto minder gebruik hoef te maken van openbare laadpalen. Wat gaat er nou boven thuis tanken?

 

Wordt vervolgd

vrijdag, 28 augustus, 2015
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Lekkeraandestekker.nl

Lekkeraandestekker

Lekkeraandestekker.nl is de site over het rijden van een elektrische scooter

Bezoek nu!

Solar Top 50

Solar Top 50

Help E-Carmarket aan een mooie positie in de Solar Top 50

Bezoek nu!

Foto's